Knossos |
En av de mest imponerande kvarlämningarna i europeisk historia finns att beskåda strax utanför Heraklion. Det är givetvis Knossospalatset som menas. Knossospalatset var en, för tiden, gigantisk labyrint av arbetsutrymmen, ett torg, kunglig boning, politiskt centrum och vanliga boningsutrymmen. Det var högborgen för den minoiska civilisationen som möjligtvis var den första i vår historia och dateras så pass långt tillbaka som 2700 år f Kr. Själva palatset i Knossos är inte riktigt så gammalt men uppskattas ha blivit till mellan 1700-1300 f Kr. Dock revs och förstördes palatset gradvis genom an blandning av naturkatastrofer och attacker från fiender och de äldsta delarna man idag kan skåda på platsen har daterats till ca 1000-1500 f Kr. Det handlar främst om gamla målningar, krukor och andra verktyg, förutom själva resterna av byggnaderna. Mycket av Knossospalatset har restaurerats under det senaste århundradet – främst av arkeologen Arthur Evans som också har gjort omfattande forskning kring palatset och dess enorma betydelse för kretensk, grekisk och europeisk historia under bronsåldern och framåt.
Det har funnits civiliserat liv där Knossospalatset står ända sedan 7000 f Kr och under bronsåldern då Knossos hade sin storhetstid var det ett samhälle med ett invånarantal på mellan 5-8000 människor uppdelade på ca 1600 lokaler. En av de mest fascinerande bitarna av Knossos är hur pass organiserat och modernt det faktiskt var. Här fanns tre separata vattensystem – ett som försåg folket med vatten, ett som ledde bort överskottsvattnet, samt ett som förde bort avloppsvatten.
Att ta en dag under semestern för att beundra kvarlämningarna från detta fantastiska gamla palats är väl värt mödan. Under högsäsong bör man se till att ha med sig vatten då platsen givetvis ligger rakt under öppen sol. Det finns ett litet kafé, samt en fin souvenirbutik i anslutning till urgrävningen där man kan sitta ner i skuggan och njuta av en förfriskning och en traditionell godsak.
|
Arkeologiska museet i Heraklion |
Vill man fortsätta på det historiska spåret så är nästa givna besök under resan till Heraklion det arkeologiska museet som finns i staden. Detta museum är ett av Greklands bästa och när det gäller just kvarlevor efter den minoiska civilisationen så är det rankat bäst i hela världen. Museet dateras till 1883 då man började visa antikviteter för allmänheten här och i början av 1900-talet byggde två hängivna arkeologer från ön en ordentlig byggnad till de historiska värdesakerna. Senare gjorde man förbättringar i strukturen för att den skulle klara av eventuella jordbävningar men under Andra Världskriget fick man stänga pga. förstörelse. Innehållet lyckades man behålla intakt och 1952 öppnades museet återigen för allmänheten.
Det arkeologiska museet i Heraklion har specialiserat sig på minoisk kultur och historia, men innehållet i museet täcker även andra delar av Kretas historia. Inträdet kostar 6 € och museet håller öppet varje dag, med något varierade öppettider. Sedan 2006 är stora delar av museet stängt för renovering, men en sal med de mest intressanta bitarna (bl. a. disken från Faistos) hålls öppen för allmänheten.
Det finns också ett historiskt museum i Heraklion som kan vara värt ett besök för den som fått mersmak för grekisk och kretensk historia. Det historiska museet grundades 1953 och ger en historisk överblick över Kreta från tidig kristendom fram till idag.
|