Nattliv

Som de flesta större städer erbjuder Heraklion ett bubblande nattliv för den som är sugen på barhäng, klubbar och nattöppna kaféer. Heraklion är ju dessutom en universitetsstad så antalet ungdomar som finns i nattens vimmel är många. Vill man så hittar man många ställen och tillfällen till party hela natten lång i denna pulserande stad. Det är också under natten som man oftast kan njuta av behagligare temperaturer i staden – åtminstone under sommarmånaderna.

Strandliv - Amoudara

Amoudara hittar man knappt 5 km väster om Heraklion stad. Stranden är områdets längsta och är nästan som en förlängning av staden själv. Här hittar man allt den glade semesterfiraren är ute efter – sol, hav, sandstrand, solstolar, parasoller, kantiner, vattensporter och närhet till storstaden såklart. Ovanför stranden ligger såklart ett långt stråk av restauranger, kaféer, turistbutiker, hotell och barer – i alla prisklasser.

Universitet

I Heraklion finns bl. a. öns universitetssjukhus vilket lockar sjukvårdsstudenter från hela landet. Man hittar också en ganska lång rad andra utbildningar här (de flesta tillhörande University of Crete) och antalet studenter i Heraklion är stort. Detta hjälper staden i sin utveckling och fokus på en ljus framtid

Trafiken i Heraklion

Puh! Den som till fots har upplevt trafiken i Heraklion vågar sällan sätta sig i en bil för en liten åktur i staden. På gatorna i Greklans städer finner man ett sällan skådat kaos som resulterar i många olyckor varje dag. Regler finns såklart, precis som i alla andra länder och städer, men steget från deras existens till att folket ska följa dem är enormt. Trafiken är ett till lika delar accepterat och hatat kaos bland lokalborna, man svär över andras beteende i trafiken, men parkerar själv precis lika tokigt och gör precis lika galna omkörningar, frampressningar och felkörningar som alla andra – för att överhuvudtaget komma någonvart.

 

I Grekland råder trafikkaos i stort sett överallt, grekerna älskar sina bilar och kör vart de än ska. Busstrafik och pendeltåg fungerar till viss del vad gäller lite längre distanser samt i storstaden Aten, men i en stad som Heraklion har alla en egen bil och utnyttjar sin rätt att använda den på ett näst intill löjligt sätt. Sedan hjälper det inte att gatustrukturen är bortom all kritik och att man tillåts parkera på bägge sidor av redan alldeles för smala vägar. Saker som förkörsrätt och hastighetsskyltar spelar sällan någon väsentlig roll för bilförarna på de grekiska vägarna, synnerhet inte inne i städerna.

 

Vågar man sig på att hyra bil och köra inne i Heraklion så ska man som nordbo och van vid norra Europas trafik vara beredd på att hålla ögon och öron extra spetsade. Man bör ta det väldigt lugnt och försöka ignorera alla de hundratals tutor som ljuder runt omkring en medan man kör. Dessa är oftare tecken på stressade förares irritation eller glada förares hälsningar till varandra än faktiska varningssignaler. Ett annat tips är att hyra en så liten bil som möjligt, för att ens få plats i trafiken.

 

Bensinen i Grekland är väldigt dyr, år 2010 är den dyrast i hela Europa och titt som tätt strejkar bensinmackarna och det blir omöjligt att ens få tag på någon. Man kan tycka att det tillsammans med landets ekonomiska kris skulle göra att folk körde mindre, men som sagt – grekerna älskar sina bilar som är i många fall en av de sista sakerna de skulle dra in på.

Kultur

Det grekiska folket är färgat av en väldigt lång och intensiv historia, med mycket förtryck, våld, fattigdom och hett klimat. Tittar man på Kreta så är dess historia än mer intensiv än det övriga landets då Kretas utsatta belägenhet mitt emellan Europa och Orienten har gett upphov till många konflikter. Alla ville ha denna öpärla på sin egen karta. Den ständiga kampen för frihet och självständighet har gjort kretensarna hårdhudade. Det är ett tufft folk som har överlevt mer än vi kan föreställa oss, men icke att förglömma också samma folk som en gång lade grunderna för den europeiska civilisationen och demokratin. Kretensarna är väldigt generösa i sin natur, och otroligt stolta över sin ö och dess mångfald. Så länge man visar sin uppskattning blir man välkomnad som en bror eller syster, men man ska vara försiktig med kritik - som sällan mottas med öppet sinne.

 

Mentaliteten bland kretensarna är lite mer traditionell än i övriga Grekland, men även här moderniseras samhällena i rask fart. De turisttäta områdena har utvecklats enormt mycket de senaste 30 åren och därför kan man ofta uppleva stor skillnad i både levnadsstandard och mentalitet hos folket beroende var på ön de bor. När det ska ordnas festligheter får man en ganska god inblick i just hur traditionellt Kreta faktiskt är – det ska dansas traditionella danser i folkdräkter, samt ätas maträtter och bjudas på godsaker av standardtyp. Då finns det sällan utrymme för nytänk. Kreta, som en del av ortodoxa Grekland, är också väldigt påverkat av religionen vilket blir extra tydligt under högtiderna då alla samlas i kyrkorna och lyssnar på mässande präster och gör korstecknet över bröstet.