Hersonissos

Hersonissos är, tillsammans med Malia samt Platanias utanför Chania, ett av Kretas största och mest välbesökta turistområden. Vad gäller området kring Heraklion är det just hit väldigt många tar sig för att njuta av sin semester, men är det lugn och ro och kretensk charm man söker så bör man nog söka sig vidare. Hersonissos erbjuder ett riktigt vilt och bubblande nattliv, samt många stränder med allt man kan tänkas vara ute efter under dagtid. Det finns mängder av hotell i olika klass och restauranger, kaféer, barer och klubbar trängs med varandra längs ortens gator.

Hersonissos har främst blivit ett ställe för ungdomar, i alla fall under de mest intensiva sommarmånaderna. Grekerna samsas med unga skandinaver, britter och holländare på dansgolven och solstolarna och de flesta som har upplevt och uppskattat Hersonissos en gång vill komma tillbaka så fort som möjligt. Andra menar att stället är alldeles för exploaterat och charmlöst. Det beror helt enkelt på vad man är ute efter under semestern.

Matala

Matala har, precis som många andra ställen på Kreta, en gedigen historia. Byn fungerade redan för flera tusen år sedan som hamndocka för de antika städerna Faistos och Gyrtos och senare utvecklades Matala till en egen liten fiskeby. Matala ligger på södra sidan av Kreta, ca 75 km från Heraklion, men utflykten är väl värd mödan

 

Det är inte bara i antik historia som Matala har gjort sig ett namn, utan även i modern. Under 60–70-talen, när de första turisterna började hitta till Kreta blev Matala snabbt en mytomspunnen plats. Hippies på väg till Indien och Nepal stannade till här för att umgås med likasinnade och många av dem kom aldrig vidare på sin resa då Matala erbjöd allt de var ute efter. Kändisar som Joni Mitchell och George Harrison besökte Matala upprepade gånger och de kända, antika väggrottorna i klippan intill den underbara lilla stranden tjänstgjorde som bostäder åt dessa öppensinnade bohemer fram till att Kretas arkeologiska samfund fridlyste dem. Det finns många små hotell och andra boendeformer i Matala, samt en och annan liten närbutik, några restauranger, barer och kaféer, men standarden är relativt enkel då man fortfarande försöker hålla lite på den bohemiska känslan i byn. Det finns också ett stort campingområde alldeles intill Matala by - som skulle kunna beskrivas som de större partyorternas raka motsats.

Malia

Malia är ytterligare ett stort partyställe på Kreta, med belägenhet ca 30 km öster om Heraklion kallas Malia ofta Kretas partymekka med mängder av diskotek, barer, nattöppna restauranger med internationell mat, massiva hotellkomplex, vattensporter på stränderna. Det är många som trängs på de rena och vackra stränderna så Malia är definitivt inte resmålet för den som söker lugn och ro, traditionell kretensk anda och vackra stränder där man får ligga njuta av havets brus i någorlunda lugn och ro.

 

Hit kommer man om man vill ha action under sin semester och därför har det med åren blivit ett ställe främst för unga turister. Trots sitt kändisskap som partymekka i modern tid så var Malia också ett antikt palats under den minoiska eran och 3 km öster om orten finns kvarlämningarna, så orkar man mellan de vilda kvällarna och de lata dagarna i solen så kan ett besök till de antika delarna av byn kanske vara berikande.